Φουντούκια: 13 σημαντικά οφέλη που προσφέρουν στην υγεία του οργανισμού μας

SHARE:


Τα αγαπημένα σε πολλούς από μας φουντούκια δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά και θρεπτικά και εξαιρετικά πλούσια σε πρωτεΐνες και βιταμίνες. 

Καταναλώνονται ωμά, ψημένα, σε μορφή πάστας, ή ως μαγειρικό λάδι.Είναι γνωστά από τους προϊστορικούς χρόνους. Στοιχεία για την καλλιέργειά τους έχουν βρεθεί σε ανασκαφές στην Κίνα και χρονολογούνται από πάνω από 5.000 χρόνια. Ένα αρχαίο χειρόγραφο τα αναφέρει επίσης ως ένα από τα πέντε ιερά τρόφιμα της Κίνας. Οι αρχαιολόγοι έχουν βρει μεγάλες ποσότητες κελυφών φουντουκιών σε μεσολιθικούς και νεολιθικούς τόπους ανασκαφών, εκεί που είναι σήμερα η Σουηδία, η Δανία και η Γερμανία.

Η Μεσολιθική εποχή χρονολογείται πριν από περίπου 10.000 χρόνια μέχρι τη νεολιθική περίοδο, η οποία ξεκίνησε πριν από 7.000 χρόνια. Τα φουντούκια αποτελούσαν ένα μεγάλο μέρος της διατροφής του προϊστορικού κυνηγού και συλλέκτη. Σε όλη την μακρόχρονη ιστορία τους, πιστεύονταν ότι είχαν μυστικιστικές δυνάμεις και θεραπευτικές ιδιότητες. Μαντικές ράβδοι κατασκευάζονταν από τα κλαδιά των φουντουκόδενδρων σε σχήμα Υ για να εντοπίζουν υπόγειες πηγές, θαμμένους θησαυρούς και μεταλλεύματα.

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι άναβαν δάδες από το ξύλο του δένδρου κατά τη διάρκεια της γαμήλιας βραδιάς ως ένδειξη γονιμότητας και για να εξασφαλίσουν έναν ευτυχισμένο γάμο που θα διαρκούσε. Τα φουντούκια χρησιμοποιήθηκαν σε θεραπείες για διάφορες ασθένειες όπως ο βήχας, το κοινό κρυολόγημα, τη φαλάκρα κ.α.

Στην ελληνική μυθολογία, ο Ερμής, ο γιος του Δία, είχε ένα φτερωτό ραβδί από λεπτοκαρυά που θα βοηθούσε τους μάγους να εκφράσουν τις σκέψεις τους με λόγια, ενώ η ράβδος από το ξύλο του δέντρου που περιβάλλεται από δύο φίδια, έγινε σύμβολο της επικοινωνίας.

Διατροφική αξία

20 ολόκληρα φουντούκια περιέχουν:
Θερμίδες: 176
Συνολικό λίπος: 17 γραμμάρια
Πρωτεΐνη: 4,2 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 4,7 γραμμάρια
Ίνες: 2,7 γραμμάρια
Βιταμίνη Ε: 21% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης (RDA)
Θειαμίνη: 12% της RDA
Μαγνήσιο: 12% της RDA
Χαλκό: 24% της RDA
Μαγγάνιο: 87% της RDA

Τα φουντούκια περιέχουν επίσης ικανοποιητικές ποσότητες βιταμίνης Β6, φυλλικού οξέος, φωσφόρου, καλίου και ψευδαργύρου. Επιπλέον, είναι μια πλούσια πηγή μονο-και πολυακόρεστων λιπαρών και περιέχουν μια καλή ποσότητα ω-6 και ω-9 λιπαρών οξέων, όπως το ελαϊκό οξύ.Οφέλη για την υγεία

Υγιής καρδιά

Τα μέταλλα και οι βιταμίνες που περιέχουν συμβάλλουν στην προαγωγή της υγείας της καρδιάς. Εξαιτίας των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, μειώνεται η LDL χοληστερόλη και προάγονται τα λιπίδια του αίματος, μειώνοντας τις φλεγμονές. Επιπλέον, περιέχουν επαρκή ποσότητα μαγνησίου που βοηθά στη ρύθμιση της ισορροπίας του καλίου και του ασβεστίου και είναι απαραίτητα για την αρτηριακή πίεση.

Αναιμία

Ο σίδηρος είναι το βασικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης που βοηθά στη μεταφορά του μορίου οξυγόνου στα διάφορα τμήματα του ανθρώπινου σώματος. Τα φουντούκια περιέχουν επαρκή ποσότητα σιδήρου και φολικού οξέος που αποτρέπουν την αναιμία.


Υγεία του εγκεφάλου

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγγάνιο, βιταμίνη Ε, φολικό οξύ, θειαμίνη και λιπαρά οξέα που βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου και αποτρέπουν επίσης εκφυλιστικές ασθένειες. Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε παίζει ζωτικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών όπως η νόσος του Πάρκινσον, η άνοια και το Αλτσχάιμερ. Η θειαμίνη επίσης παίζει ζωτικό ρόλο στη λειτουργία των νεύρων στο σώμα και είναι απαραίτητη στη γνωστική λειτουργία. Η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα καθώς και η πρωτεΐνη βοηθούν το νευρικό σύστημα και βοηθούν παράλληλα, στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Διαχείριση του διαβήτη

Είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών που εξασφαλίζουν μείωση των λιπιδίων του αίματος στους διαβητικούς. Έχει αποδειχθεί ότι προάγουν τη δυσανεξία στη γλυκόζη και λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε μαγγάνιο βοηθούν στην αντιμετώπιση του διαβήτη όταν χρησιμοποιούνται ως συμπλήρωμα διατροφής. Είναι μια πλούσια πηγή μαγνησίου που συμβάλλει επίσης στην μείωση των πιθανοτήτων για διαβήτη.

Αρτηριακή πίεση

Οι άφθονες ίνες, σε συνδυασμό με το κάλιο και το μαγνήσιο αντιμετωπίζουν την υπέρταση.

Πρόληψη του καρκίνου

Έχουν αντικαρκινική δράση λόγω των αντιοξειδωτικών όπως η βιταμίνη Ε που περιέχουν.

Γονιμότητα

Περιστασιακά, η έλλειψη μεταλλικών στοιχείων όπως ο ψευδάργυρος μπορεί να προκαλέσει στειρότητα. Έτσι, η άφθονη ποσότητα ψευδαργύρου στα φουντούκια είναι ευεργετική για την ενίσχυση της γονιμότητας.

Αϋπνία

Η ανεπάρκεια του μαγνησίου σχετίζεται κάποιες φορές και με την αϋπνία, συνεπώς η κατανάλωση φουντουκιών έχει ευεργετική δράση.
Οστική υγεία

Η παρουσία των άφθονων ορυκτών όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος , το μαγγάνιο και το μαγνήσιο στα φουντούκια είναι ευεργετική για την υγεία των οστών και των αρθρώσεων.

Νευρικό σύστημα

Το νευρικό σύστημα χρειάζεται αμινοξέα για να λειτουργήσει και τα αμινοξέα απαιτούν βιταμίνη Β6 που βρίσκεται άφθονη στα φουντούκια. Επιπλέον, η βιταμίνη Β6 συμβάλλει στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών σεροτονίνης, μελατονίνης και επινεφρίνης.

Υγεία του πεπτικού σωλήνα

Τα φουντούκια είναι πλούσια σε μαγγάνιο, που είναι ενεργοποιητής ενζύμων και καταλύτης στη σύνθεση λιπαρών οξέων και χοληστερόλης. Προωθεί επίσης τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στα φουντούκια εξασφαλίζει επίσης την ομαλή τακτική κίνηση των τροφίμων και των αποβλήτων μέσω της πεπτικής οδού και την προώθηση της σωστής ισορροπίας των χημικών ουσιών και μικροοργανισμών που απαιτούνται για ένα υγιές πεπτικό σύστημα.

Υγεία μαλλιών και δέρματος

Η βιταμίνη Ε συμβάλλει στη διατήρηση υγιών μαλλιών και δέρματος, με τη βελτίωση της ελαστικότητας και της υγρασίας τους. Έχει παράλληλα αντιοξειδωτικές ιδιότητες που εμποδίζουν τις βλάβες και την πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Διαχείριση βάρους

Τα καλά λίπη και οι ίνες που περιέχουν βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού και προάγουν την απώλεια βάρους όταν καταναλώνονται φυσικά με μέτρο.

Φωτεινή Πουρνάρα

ΠΗΓΗ

COMMENTS

Όνομα

Αθλητικά,57,Άντρας,11,Απόψεις,16,Αυτοκίνητο,9,Γυναίκα,21,Διατροφή,5,Διεθνή,91,Ελλάδα,63,Επικοινωνία,1,Ζώδια,3,Θεσσαλονίκη,9,Θρησκεία,6,Ιστορία,1,Καιρός,12,Κοινωνία,33,Μουσική,2,Οικονομία,31,Παιδεία,19,Παιδί,15,Περιβάλλον,16,Περίεργα,8,Πολιτική,55,Προσωπικές ιστορίες,2,Σημαντικά,48,Στρατός,3,Συνταγές,16,Σχέσεις,15,Τεχνολογία,20,Υγεία,40,Ψυχολογία,23,Games,3,Internet,12,Lifestyle,18,Media,32,Showbiz,16,Video,61,
ltr
item
newss-greek: Φουντούκια: 13 σημαντικά οφέλη που προσφέρουν στην υγεία του οργανισμού μας
Φουντούκια: 13 σημαντικά οφέλη που προσφέρουν στην υγεία του οργανισμού μας
https://1.bp.blogspot.com/-R5s2BFIyLMI/YAiiVE2fwII/AAAAAAAAB8M/0o8m_zOcSig_ZTWDd3NMbtrR8wAfzKD4gCLcBGAsYHQ/w640-h368/2.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-R5s2BFIyLMI/YAiiVE2fwII/AAAAAAAAB8M/0o8m_zOcSig_ZTWDd3NMbtrR8wAfzKD4gCLcBGAsYHQ/s72-w640-c-h368/2.jpg
newss-greek
https://newss-greek.blogspot.com/2021/01/13.html
https://newss-greek.blogspot.com/
https://newss-greek.blogspot.com/
https://newss-greek.blogspot.com/2021/01/13.html
true
7182788618731246987
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content